Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού.
Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησία του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα.
Το ρακόμελο είναι ένα ποτό νόστιμο και ευεργετικό για τον πονόλαιμο και για το κρυολόγημα....
Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται απο ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Μία απλή και νόστιμη συνταγή για ρακόμελο:
Ένα ποτήρι ρακή
Μία κουταλιά μέλι
Λίγη κανέλα
Σε σιγανή φωτιά ζεσταίνουμε τη ρακή. Στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε να μην βράσει. Δεν χρειάζεται να ζεσταθεί πολύ.
Όταν ζεσταθεί αρκετά, βγάζετε τη ρακή από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε την κανέλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε το μείγμα.
Το ρακόμελο πίνεται ζεστό
! act-Bloggers !









0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου