4/23/2012

Σαλάτα με καπνιστό σολομό


Η πικρή γεύση από το ραντίτσιο, η πιπεράτη γεύση της ρόκας, η ξινή του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού, η γλυκιά γεύση του σολομού και του μελιού και οι σπόροι παπαρούνας ενώνονται για να δημιουργήσουν μια απολαυστικότατη, γιορτινή σαλάτα.


ΥΛΙΚΑ (Για 4 άτομα)
4 μεγάλες φέτες καπνιστό σολωμό (ή 8 μικρές)
1 ραντίτσιο
2 ματσάκια ρόκα
2 γκρέιπφρουτ κόκκινα
τα τρυφερά φύλλα μιας πράσινης σαλάτας
Για τη σως:
200γρ. γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας σπόρους παπαρούνας
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά της σάλτσας και βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει.
Καθαρίστε όλα τα λαχανικά και στεγνώστε τα καλά.
Σε τέσσερα πιάτα τοποθετήστε στον πάτο να καλυφθεί φύλλα από το ραντίτσιο. Από πάνω βάλτε τη ρόκα και από πάνω τα τρυφερά φύλλα της σαλάτας. Τα φύλλα από όλα τα λαχανικά τα χρειαζόμαστε ολόκληρα, γι’ αυτό μην τα κόψετε.
Ξεφλουδίστε τα γκρέιπφρουτ. Πάρτε ένα κοφτερό, μικρό μαχαίρι αφαιρέστε από έξω την άσπρη μεμβράνη και στη συνέχεια ακολουθώντας τις άσπρες γραμμές που χωρίζουν τις φέτες μεταξύ τους, κόψτε τις λιγο πιο μέσα και θα αφαιρεθούν χωρίς την άσπρη μεμβράνη που είναι πικρή.
Ρίξτε πάνω από τα λαχανικά μερικές φέτες γκρέιπφρουτ.
Και τέλος πάνω από τη σαλάτα τοποθετήστε τη φέτα σολωμού. Περιχύστε με τη σάλτσα που έχετε ήδη φτιάξει και παγώσει. Σερβίρετε αμέσως.


Tip: -Αποφεύγω να αγοράζω τυποποιημένο σολωμό και προτιμώ να μου κόβουν από ολόκληρο ψάρι. Έτσι μπορώ και ελέγχω το πάχος των φετών, που μου αρέσει να είναι λίγο παχύτερο.
-Επίσης στα ΑΒ σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα με delicatessen θα βρείτε και άγριο σολωμό. Είναι αρκετά πιο ακριβός από τον κοινό, η γεύση του όμως είναι καταπληκτική.


Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γίνετε φίλοι μας στα Δημοτικά Τραγούδια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...