Αρχαία Ελλάδα
Ενώ σήμερα δεκάδες εταιρείες καλλυντικών ανά τον κόσμο ανταγωνίζονται για το πιο σταθερό make up της αγοράς, η ελληνική μυθολογία έχει ήδη παραδεχτεί ότι η θεά Αφροδίτη ανακάλυψε τα καλλυντικά και η ωραία Ελένη φρόντισε για την διάδοση τους. Μια λιπαρή ουσία με βάση το ασβέστιο, την κιμωλία και το αλεύρι φώτιζε το δέρμα των Αρχαίων Ελληνίδων και αυτό σήμερα εμείς το λέμε fond de teint. Η απλότητα της κλασικής αρχαιότητας φαίνεται και στον καλλωπισμό τους και μας θυμίζει το σημερινό nude look ή την τάση για φυσικές εμφανίσεις.
Αρχαία Αίγυπτος
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν τις πρώτες συνταγές κοσμετολογίας. Το μακιγιάζ των Αρχαίων Αιγυπτίων θυμίζει τα σημερινά editorials μόδας. Άγριο και έντονο μαύρο περίγραμμα από το φυτό kohl στα φρύδια και στα μάτια. Για σκιά στα βλέφαρα τους χρησιμοποιούσαν πράσινη σκιά από μαλαχίτη και τα χείλη τις λίγες φορές που τα τόνιζαν είχαν απαλή κόκκινη απόχρωση ή έμεναν εντελώς φυσικά. Η τάση «όχι τονισμένα χείλη και μάτια μαζί» κρατάει από λίγο παλιότερα τελικά.
Αρχαία Ρώμη
Glam, έντονα χρώματα και βαρύ μακιγιάζ με πολύ τονισμένα χαρακτηριστικά. Στα μάγουλα δίνονταν κατακόκκινο χρώμα με ιώδιο ενώ το πρόσωπο της αρχαίας Ρωμαίας είχε πολύ ανοιχτή απόχρωση από κιμωλία διαλυμένη σε ξίδι. Τα μάτια της είχαν πολύ σκούρο περίγραμμα και οι χρωματιστές σκιές προέρχονταν από την σκόνη αλεσμένων κοχυλιών. Αυτές οι συνήθειες θυμίζουν τις 80’s εμφανίσεις με τα έντονα χρώματα σκιάς, κόκκινο ρουζ χωρίς όρια, eye liner και κατακόκκινα χείλη. Και όλα αυτά συνδυασμένα με φούξια κολάν και λαχανί πουκαμίσα αντί για λευκά χιτώνια.
Κίνα
Στην πλούσια τάξη της Κίνας τα καλοπεριποιημένα νύχια ήταν αξιοζήλευτα. Οι Κινέζες χρησιμοποιούσαν ζωμούς από λαχανικά για να χρωματίσουν τα μάγουλα και την άκρη της γλώσσας τους. Έπλεναν το πρόσωπο τους με τσάι και το ενυδατώναν με γάλα. Η περιποίηση και η ομορφιά για τις Ανατολίτισσες ήταν μια τέχνη που δικαιολογούνταν να είναι πολύ δαπανηρή.
Μεσαίωνας έως 18ο αιώνα
Για αρκετούς αιώνες μόνο οι ηθοποιοί και οι γυναίκες «ελευθέρων ηθών» επιτρεπόταν να βάφονται. Το πρότυπο είναι αψεγάδιαστη, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Χρησιμοποιούσαν μόνο λευκή πούδρα, τα χείλη και τα μάγουλα τονίζονται πολύ διακριτικά. Στην αυλή του Λουδοβίκου δεν υπάρχουν αρώματα γιατί ο βασιλιάς δεν τα αντέχει.
Σήμερα
Στον 20ο αιώνα πλέον, προτιμώνται οι φυτικές πρώτες ύλες και τα καλλυντικά δεν περιέχουν τοξικές ή χημικές ουσίες. Το μακιγιάζ δεν έχει όρια και οι γυναίκες έχουν μάθει πώς να αναδεικνύουν τα όμορφα χαρακτηριστικά τους και πώς να καλύπτουν τις ατέλειες. Η τέχνη του μακιγιάζ και της ομορφιάς μοιάζει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της μέσα από τους αιώνες και τους πολιτισμούς για να καταλήγει κάθε φορά λίγο πιο σύγχρονη, λίγο πιο καινούργια αλλά διατηρώντας πάντα τα βασικά στοιχεία από τις ρίζες της.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου